+36 70 409 2934
Budapest, II. ker., Lövőház u. 1-5., I Budapest, I. ker., Ostrom u. 16.

Védőoltások

Védőoltások - munkakörhöz kötött és szezonális

A védőoltás célja a fertőző betegségekkel szembeni aktív, illetve passzív védettség kialakítása, illetve a jogszabályi megfelelőség keretén belül bizonyos munkakörökben a foglalkozási megbetegedések kialakulásának megelőzése.

Miniszteri rendelet határozta meg azokat a fertőző betegségeket, amelyek esetében életkorhoz kötötten, megbetegedési veszély esetén,külföldre való kiutazás, biológiai kóroki tényezők hatásának kitett munkavállalók egészségének védelme érdekében azokat az eseteket, amikor hatékony oltóanyag áll rendelkezésre, amelyet a foglalkoztatás feltételeként a munkáltatónak kell biztosítani. Az utóbbi esetében beszélünk úgynevezett munkakörhöz kötött védőoltásról.


Védőoltással a munkahelyi megelőzési stratégiát kiegészíteni, a munkáltató által végzett kockázatértékelés eredményeképpen lehet eldönteni. Ezután állapítható meg ugyanis, hogy a fertőzés kockázata szempontjából mely kockázati csoportba sorolt és konkrétan milyen biológiai tényezővel kell számolni adott munkakörben. Éppen ezért fontos a munkavédelem és a foglalkozás- egészségügyi szolgálat közös szakmai együtt működése. Fontos feladat a munkavállaló tájékoztatása a védőoltás elmaradásának kockázatairól, és előnyeiről.

Szezonális védőoltás:


Célja:
A szezonális oltások jelentősége, azért fontos a munkáltatók, és a munkavállalók szempontjából ,  (itt elsősorban preventív szempontból az influenza elleni védőoltást értjük), mert az influenza esetleges szövődményei egészségkárosodást, illetve a munkából való rövidebb, hosszabb ideig tartó munkavégzésből való kiesést okozhat. Az influenza elleni védőoltás célja a betegségmegelőzés, különös tekintettel az influenza után esetlegesen kialakuló súlyos szövődményekre, mint pl. a szívizomgyulladás, agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás stb, melyek közvetlen életveszélyt jelentenek, ill. súlyos károsodásokat idézhetnek elő. Az influenza szezon kialakulása előtt ajánlatos az oltások beadása különös tekintettel  krónikus betegségben szenvedőknél, az egészségügyi dolgozóknál, és minden munkavállalónál a fertőzés kialakulásának elkerülésére.miatt.

Az oltást minden évben meg kell ismételni. Az influenzavírusra jellemző az állandó változékonyság. Ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy, az egész világra kiterjedő laboratóriumi hálózatot tart fenn, hogy azonosítani tudja az influenzavírus aktuális mutációit (változatait). Ennek megfelelően a WHO minden év tavaszán meghatározza az adott év őszén kezdődő szezonra érvényes védőoltás összetételét. Az előző idényben beadott védőoltás hatására kialakult immunitás nem biztosít optimális védekezést az aktuális szezon fertőzésével szemben.

Védőoltások megszervezése

Központunk vállalja a védőoltások beszerzését, beadását munkatársaik részére folyamatos utánkövetés és dokumentáció mellett akár kitelepüléssel is. 

Kérja ajánlatunkat itt!

egészség-
biztosítás

Prima Medica egészségcsoport
Anyajegyszűrő Központ Endokrinközpont Cukorbetegközpont Életmód Orvosi Központ Budai Allergiaközpont Kardioközpont Trombózisközpont Budapesti Fül-orr-gégeközpont Dermatica Budapesti Gyermekgyógyászati Központ Budapesti Tüdőközpont jóAlvás központ Sportorvosi Központ Nőgyógyászati központ Ultrahangközpont Prevenciós szűrőközpont Speedmedical Fájdalomközpont Immun Központ Egészségmagazin Egészségáruda Prima Medica Egészségklaszter